sobota 7. novembra 2015

Slovenské puzzle v Ugande

Moja cesta do Ugandy vďaka jednej sms. Klinika v Buikwe a nádej pre HIV pozitívne deti. Otrávené voľby, cesta demolujúca domy, ľudské puzzle a ešte pár info v mojom prvom blogu z afrického kontinentu.
 
 
V sobotu 24. októbra 2015 som odletel zo Slovenska spolu s Dr.Barborou Šilhárovou, ktorá pôsobí v Afrike už niekoľko rokov, aby som sa pripojil do ich ugandského tímu. Našťastie, cesta netrvala tri dni, ako keď som naposledy letel do Rwandy, a už na druhý deň poobede som mal možnosť objavovať ugandský život. Teda objavovať – aspoň čiastočne cez podliate oči dofarbené „príjemnou“ klimatizáciou z lietadla.

A prečo som sem vlastne letel? Dr.Barbora tu vedie detskú HIV/AIDS kliniku Jána Pavla II v meste Buikwe, ktoré sa nachádza neďaleko Viktóriinho jazera. Klinika funguje už tri roky v prenajatých priestoroch, no aktuálne čelí niekoľkým výzvam. Prvou je, že cesta pred súčasnými priestormi kliniky sa bude v roku 2016 rozširovať a časť budovy bude zbúraná. Úžasné, však? Jednoducho, vláda ide rozširovať cestu a domčeky a budovy, ktoré zasahujú do budúcej cesty, musia byť ochudobnené o riadny kus. Pre niektoré domy to znamená úplné znemožnenie ďalšieho fungovania, keďže im zdemolujú polovicu celého domu. Priestory kliniky to zasiahne iba vo vstupných miestnostiach, no už teraz čelí nedostatku priestoru. Druhým ohrozením sú nadchádzajúce voľby v Ugande, ktoré sa budú konať vo februári 2016. Jedným z kandidujúcich je aj majiteľ budovy, kde klinika funguje. Mnoho ľudí si už teraz spája kliniku Jána Pavla II s týmto politikom, čo môže ohroziť jej zamestnancov i klientov. Navyše politický boj v okolí niekedy skončí otrávením svojho protikandidáta. Pokiaľ kandidujete, vraj je lepšie, aby ste v predvolebnom období jedli iba v domácom – jedinom bezpečnom – prostredí a na verejné miesta chodili s ochrankou. Preto je lepšie, pokiaľ nemáte politické úmysly, držať sa od nej radšej o krok, aj dva, ďalej.
Klinika čelí aj problémom, ako sú povodne, kedy im voda už dokázala zničiť dokumentáciu a znemožniť prácu na určité obdobie, avšak hlavnými problémami sú nedostatočné prenajaté priestory, nastávajúce voľby a plánované zdemolovanie časti budovy. Dr.Barbora a ďalší členovia tímu HIA sa preto rozhodli, že začnú stavať vlastnú kliniku, iba dva kilometre od pôvodného pôsobiska. Peniaze postupne prichádzali, najmä od darcov zo Slovenska, a bolo možné zakúpiť pozemok, získať list vlastníctva a naprojektovať kliniku. V dnešný deň je stavba už takmer mesiac v plnom prúde.





Na dokončenie detskej HIV/AIDS kliniky Jána Pavla II spolu s komunitným centrom a úpravou pozemku zostáva vyzbierať 30 000 eur. Veríme, že sa nám to podarí do Vianoc 2015, aby sme mohli všetku medicínsku techniku a personál presťahovať bez problémov do nových priestorov už začiatkom budúceho roka. Pokiaľ by ste našu snahu chceli podporiť, môžete darovať ľubovoľnú sumu cez darcovský portál:
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/2886

HIV klinika Jána Pavla II je projektom neziskovej organizácie Health Initiatives Association (HIA) a funguje vďaka Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a Health Initiatives Association (HIA), jej sesterskej rovnomennej organizácii na Slovensku. Pokiaľ by ste sa o občianskom združení HIA chceli dozvedieť viac, neváhajte a klikajte: www.hia-slovakia.eu

Ja som sa do Ugandy dostal nečakane, po jednej sms, obede a káve s mojou kamarátkou Silviou z HIA. Netrvalo dlho a ocitol som sa v tejto krásnej krajine a verím, že počas môjho pobytu sa nám podarí nielen postaviť novú kliniku, ale naučím sa opäť niečo viac o živote, inej kultúre, rešpektovaní a akceptovaní rozdielov a mnoho ďalšieho, o čom momentálne ešte ani netuším. Všetko sa vám budem snažiť sprostredkovať aj cez písmenká a fotky, ktorých tu asi pár tisíc nafotím, pretože podnetov a fascinujúcich záberov je tu astronomicky veľa :)







Tím, ktorý aktuálne pôsobí v Buikwe na klinike, je puzzle, ktoré dokopy vytvára jeden krásny obraz. Nemyslím iba slovenskú posádku, ale aj našich miestnych spolupracovníkov, bez ktorých by naša snaha zostávala iba snahou a nedosiahla by k výsledku. Zapadáme do obrazu svojimi talentami a vďaka tímovej spolupráci verím, že budeme mať úspech. Na slovenskej strane od Barborky, ktorá kliniku vedie a pozná tak medicínske, ako aj kultúrne špecifiká, cez Maja, ktorý je na projekte už rok a spája čísla tak, aby nezbankrotovala klinika, zamestnanci ani klienti, po Mariannku, šikovnú a zapálenú mladú lekárku, ktorá nás ale už o pár týžďnov opustí a pôjde do Južného Sudánu, až po mňa, benjamína projektu, ktorý si ho však už po pár dňoch obľúbil a teší sa, že aj on svojou troškou bude môcť prispieť k tomu, aby o HIV pozitívne deti a iné marginalizované skupiny v Buikwe mohlo byť naďalej kvalitne postarané.



Tento týždeň:
Majo a Rony sadia eukalyptový les na pozemku za budovou novej kliniky



Ak by ste chceli mať v Ugande strom pomenovaný po vás, môžete si jeden kúpiť na tomto odkaze a aj takto podporiť našu snahu (stránka je po anglicky):
https://www.indiegogo.com/projects/construction-of-children-s-hiv-clinic-in-uganda


Odovzdanie listov ugandským školákom od ich slovenských priateľov na dopisovanie.


Tomáš

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára